De economie blijft maar groeien

De ingezette economische verbetering zet wereldwijd door. Zo ook in Nederland. De Nederlandse economie is sinds de crisis niet meer zo snel gegroeid als dit jaar. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht 2,5 procent groei en dat is het best resultaat in tien jaar tijd. Het is bovendien de vijfde achtereenvolgende keer dat het bruto binnenlands product hoger is dan het voorgaande jaar.

Download gratis de complete Zomer Outlook 2017 voor een inhoudelijke terugblik op de beurs.

Een zekere blik in de glazen bol

Beleggers zijn nog steeds voorzichtig. Tijdens de dotcomrally keek men steeds meer naar de koers-omzetverhouding in plaats van de koers-winstverhouding. Daarvoor blijft het oppassen, want nieuwe bedrijven die voorsorteren op de toekomst komen naar de beurs. Zeker als de eigenaren niet willen investeren maar willen cashen. De waarderingen voor de beloftevolle bedrijven van toen zijn inmiddels niet extreem meer. Apple en Alphabet (Google) zijn niet langer meer beloftevol maar simpelweg sterk winstgevende ICT-bedrijven.

Aandelen en obligaties

De aandelenwaarderingen lijken in bredere zin alleszins redelijk, gegeven de winstver- beteringen, het economische momentum en de erg lage rente.

Voor obligaties zijn de vooruitzichten iets minder positief. Door de economische ver- betering, minder monetaire steun en meer infrastructurele uitgaven kan de rente nu iets oplopen. Aan de andere kant wordt dit al jaren gedacht en is de rentetrend nog altijd negatief. Spreiding blijft het devies, juist ook wat betreft obligaties. We kiezen veelal voor bedrijfsobligaties, high yield en niet-traditionele obligaties die juist kunnen profiteren van een oplopende rente.

Buiten onze landsgrenzen

Op macro-economisch en bedrijfseconomisch gebied is er weinig te vrezen en kun je bijna spreken van een ‘goldilocks’-scenario. Gezien de lage rente zou er nog enige rek moeten zitten wat betreft de waarderingen. Het is dan ook jammer dat het gevoel leeft dat de wereld in brand staat. Er zijn veel (geo)politieke spanningen, onberekenbare leiders van landen en (dreigende) oorlogen. Zoals altijd is goede spreiding over landen, sectoren en instrumenten het devies. Laat u niet leiden door de waan van de dag. Uiteindelijk zal de koers van een aandeel bepaald moeten worden door de prestaties (winstgevendheid) van dat bedrijf.

Meer mogelijkheden voor pensioen zzp’ers en DGA’s

Het opgebouwde pensioen wordt binnen de systematiek van ons ‘potje voor later’ doorgaans het geld in de tweede pijler genoemd. We kunnen wel stellen dat voor het gros van de Nederlanders dat opgebouwde pensioen niet meer toereikend zal zijn. De pensioenfondsen kampen immers met tekorten en kunnen niet meer de goudgerande regelingen voor de aangesloten werknemers treffen zoals die vroeger gebruikelijk waren.

Een eigen aanvullend potje geld voor later opbouwen in de zogenaamde derde pijler. En die derde pijler zal naarmate de opbouw in de andere pijlers steeds meer onder druk komt te staan alleen maar belangrijker worden. Want vrijwel iedere Nederlander zal zelf in actie moeten komen om zijn oudedagsvoorziening op orde te krijgen. Gezien bovenstaande is het prettig dat er door een wetswijziging een extra mogelijkheid is bijgekomen voor dat potje geld voor later.

We nemen u in vogelvlucht mee op een reis door deze materie.

We kunnen wel stellen dat voor het gros van de Nederlanders dat opgebouwde pensioen niet meer toereikend zal zijn.

Dividend viert hoogtijdagen

Dividend is een uitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. In principe gaat het dan om een deel van de winst die het bedrijf geboekt heeft in een jaar of kwartaal. Daarmee is dividend vaak de raison d’être van beleggen genoemd. Immers, een bedrijf dat geen winst maakt kan geen winstuitkeringen doen en is dus eigenlijk niet levensvatbaar. Natuurlijk kan het voorkomen dat een bedrijf dat één of meerdere jaren in zwaar weer verkeert en geen winst maakt, toch geld uitkeert aan de aandeelhouders, maar dat moet natuurlijk niet te lang duren.

Ook zijn er bedrijven die nooit de winst uitkeren aan de aandeelhouders maar die de winst binnen het bedrijf houden. Voor investeringen bijvoorbeeld of om overnames mee te financieren. Overigens slagen op de langere termijn lang niet alle overnames. En zou het achteraf wellicht verstandiger zijn geweest om het geld aan de aandeelhouders uit te keren.

Benieuwd waar dividend vandaan komt, wat Einstein hiermee te maken heeft en hoe u uw voordeel met dit onderzoek kunt doen? Verder lezen in de Zomer Outlook 2017.

Onze beurswijsheid: breng in de eerste plaats de verwachtingen voor de winstontwikkeling van bedrijven in kaart. Onderzoek daarnaast ook de macro-economische verwachtingen en het algehele beursklimaat. En stem daar met beleid en wijsheid uw beleggingen op af.

Over de auteur

drs. Mike Kruijff is DSI Vermogensbeheerder bij Velthuyse·Mulder Vermogensbeheer en beheert uw geld als geen ander.. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in deze rol en weet hoe de politiek en internationale betrekkingen de beurs en uw aandelen beïnvloeden.

Geplaatst op 21 juli, 2017
 info@vmvb.nl  -  Herengracht 450 1017CA Amsterdam  -   020-3449144
© Velthuyse • Mulder 2018