Twijfels over het voort­bestaan van de euro

Ondanks de Chinese economie, de Brexit, het Italiaanse referendum en de verkiezingen in de Verenigde Staten, is 2017 verrassend rustig van start gegaan op de beurs. De eerder ingezette economische verbetering zette wereldwijd door en verschillende indicatoren staan nu op niveaus die we de laatste tien jaar niet meer bereikt hebben. Het optimisme van beleggers neemt toe, mede door goede bedrijfsresultaten en economische cijfers. Ook de stijging van de inflatie(verwachtingen) draagt bij aan de optimistische stemming op de beurs.

President Trump leert langzaamaan wat democratie betekent: samenwerken. Het aanpassen van Obamacare is nog niet gelukt en ook de investeringsplannen en belastingverlagingen zullen hoogstwaarschijnlijk vertraging oplopen. De economie lijkt die impuls nog niet nodig te hebben.

In de eurozone blijft de groei eveneens op een alleszins redelijk niveau. De onderhandelingen over Brexit, de komende verkiezingen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en misschien Italië en de onzekerheid over de Italiaanse banken kunnen voor terughoudendheid op markten en in bestedingen zorgen. De eventuele machtsverschuivingen kunnen bij beleggers tot twijfel leiden over het voortbestaan van de euro.

Wat Wilders en het VK gemeen hebben

De verkiezingen in Nederland zijn achter de rug en de uitslag pakte gunstig uit voor de financiële markt. Ondanks dat de PVV een flink aantal zetels won, werd deze partij niet de grootste van Nederland. Zoals het er nu naar uitziet zal de PVV ook geen onderdeel uitmaken van de regeringscoalitie.

Europa en haar beurzen kunnen dus opgelucht ademhalen: een doorbraak van Wilders had misschien de verkiezingen in onze buurlanden kunnen sturen. Dat had de stabiliteit van de economie op het continent negatief kunnen beïnvloeden.

Met het inroepen van artikel 50 heeft het Verenigd Koninkrijk de procedure gestart om binnen twee jaar de Europese Unie te verlaten. De messen zijn inmiddels geslepen en er wordt flink onderhandeld over o.a. de financiële afwikkeling (de EU krijgt nog €60 miljard van het VK), toegang tot de interne markt en vrij verkeer van goederen en diensten.

Het lijkt erop dat zowel Wilders als het VK het grotere belang over het hoofd zien, omdat zij zich louter focussen op het controleren van immigratie.

Potentieel gevaar op drie, vijf en zes uur

Potentieel gevaar op drie, vijf en zes uur

De kans dat Le Pen president wordt lijkt klein, maar zou een groot risico voor de Europese eenheid betekenen. Le Pen streeft naar monetaire onafhankelijkheid en een terugkeer naar de Franse frank. Door de omvang van de Franse economie kan een Frexit leiden tot een tekort aan draagvlak voor de gezamenlijke muntunie en een mogelijk uiteenvallen van de gehele eurozone.

Het afgelopen jaar hebben we wel gezien dat de uitkomsten van verkiezingen tot grote verrassingen kunnen leiden. De zorg voor het onverwachte blijft, dat is ook te zien aan de spread tussen de Franse en Duitse rente op de kapitaalmarkt.

In Duitsland, waar in september de volgende verkiezingen worden gehouden, lijkt een dergelijk ingrijpende wijziging op dit moment wat minder waarschijnlijk. Schulz en Merkel leiden de peilingen, terwijl het populistische Alternative für Deutschland aan het verliezen is.

Mogelijk komen er dit jaar ook nog verkiezingen in Italië, waar de Vijfsterrenbeweging onder leiding van Grillo populair is. Hij is anti-establishment en anti-Europese Unie en anti-euro.

Erbij blijven

Wij laten ons niet van de wijs brengen door het onvoorspelbare karakter van al deze politieke risico’s. We zijn nu eenmaal niet immuun, maar blijven wel scherp.

 

Over de auteur:

drs. Mike Kruijff is DSI Vermogensbeheerder bij Velthuyse·Mulder Vermogensbeheer en beheert uw geld als geen ander.. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in deze rol en weet hoe de politiek en internationale betrekkingen de beurs en uw aandelen beïnvloeden.

 

Geplaatst op 19 mei, 2017
 info@vmvb.nl  -  Herengracht 450 1017CA Amsterdam  -   020-3449144
© Velthuyse • Mulder 2017