Beursbericht Zomer 2018

Wilt u direct het hele Beursbericht lezen?

DEZE 10 ZAKEN MAAKTEN DE BEURS IN HET TWEEDE KWARTAAL

Het tweede kwartaal van 2018 ligt alweer achter ons. De ontwikkelingen op de financiële markten zijn wisselend. Tijd om stap voor stap, in 10 onderwerpen, door het tweede kwartaal te lopen. Van de dalende Bitcoin, langs de Noord-Korea-top naar de nieuwe regering in Italië. We sluiten – gelukkig – af met een lijstje positieve indicatoren.

Hieronder leest u de eerste onderwerpen van ons Beursbericht. Mocht u het gehele artikel willen lezen, klik dan op de button 'Ja, graag' hierboven.

VALUTAMARKTEN: Bitcoin en dollar springen eruit

De meest opvallende bewegingen op de valutamarkten zijn de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro en de verdere daling van de Bitcoin. De Bitcoin in dollars daalde in het tweede kwartaal van bijna $ 7.000,– naar minder dan $ 6.000,–, na tussentijds op circa $ 9.500,– te hebben gestaan. Nu de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten concreter zijn geworden over hun plannen wat betreft het monetaire beleid is de euro gezakt van $ 1,23 naar $ 1,17. Onbegrijpelijk lijkt dit niet. Waar de Fed voor heel 2018 van minimaal drie maar wellicht vier renteverhogingen uitgaat, heeft de ECB aangegeven geen renteverhogingen door te voeren voordat de zomer van 2019 begint.

OBLIGATIEMARKTEN EN RENTE: Beweeglijk

De 10-jaarsrente in Nederland liep vanaf 0,5% aan het begin van het jaar tussentijds op naar circa 0,8%, maar inmiddels is de rente, mede door het voorlopig uitblijven van renteverhogingen, gezakt naar minder dan 0,5%. In de rest van Europa zagen we een soortgelijk beeld. In de Verenigde Staten flirtte de 10-jaarsrente dit jaar voor het eerst echt serieus met de 3%-grens, waar die aan het begin van dit kalenderjaar nog rond de 2,4% stond. Inmiddels staat deze op circa 2,85%. De Fed, de centrale bank van de VS, is bezig om de balans te verkleinen en de rente te verhogen om de kerninflatie in de VS, die iets boven de 2% staat, te beteugelen.

America First

Aandelenmarkten: Trump-effect

Naast beweeglijke obligatiemarkten hebben we eveneens te maken met beweeglijke aandelenbeurzen. Per saldo staan de meeste belangrijke aandelenmarkten negatief year to date, maar ze zijn niet verzwakt ten opzichte van het eerste kwartaal. In euro’s gemeten is de Dow Jones circa 1% gestegen in het eerste halfjaar. Maar in dollars is de index circa 2% gedaald. De Europese beurzen zijn gemiddeld genomen weliswaar iets gestegen in het tweede kwartaal, maar over het eerste halfjaar als geheel staan ze in het rood. De relatief goed presterende AEX staat vanaf 1 januari ongeveer onveranderd. De belangrijkste oorzaken die genoemd worden voor deze prestaties zijn Trump, Trump en Trump. En vooruit, ook politieke onzekerheid in Italië (nieuwe ‘anti-Europese’ regering van Liga en Vijfsterrenbeweging), Spanje (premier Rajoy moest het veld ruimen), Duitsland (bondskanselier Merkel staat ernstig onder druk vanwege het migratieprobleem) en de Korea-top. En ja, dat laatste is toch weer Trump.

ITALIË: nieuwe regering

Italië speelde de afgelopen maanden een vrij grote rol. De nieuwgevormde regering werd door de eurogemeenschap niet toegejuicht, met als gevolg dat de tweejarige rente in een aantal dagen opliep van 0% naar 2,7%. Deze extreme beweging leidde tot een afnemend vertrouwen in de eurozone en zette de euro ook onder druk. Toen bleek dat de grootste euroscepticus in het mediterrane land geen minister van Financiën werd, kalmeerde de markt enigszins.

Beursscenario: Goldilocks

Het is en blijft echter belangrijk om te beseffen dat er ook een scenario bestaat van zware verliezen. De koersen staan wel vaker in perioden onder druk. De MSCI Europe liet echter in de afgelopen 38 jaar slechts 8 keer een verlies zien in een kalenderjaar. Er is gelukkig nog geen sprake van een gekte of manie of een euforische stemming. Het lijkt erop dat we nog steeds in een Goldilocks beursscenario zitten. Niet te warm, niet te koud, precies goed!