De term Blue Chip wordt gebruikt om beursgenoteerde aandelen van gevestigde, winstgevende, grote bedrijven aan te duiden. Doorgaans gaat het dan om bedrijven die al geruime tijd bestaan en wereldwijd bekende producten en merken aanbieden. Bovendien zijn ze nogal eens de marktleiders van de sector waarin ze opereren.

Waar komt de term 'Blue Chip' vandaan?

Het gebruik van de term 'Blue Chip' voor aandelen van grote, gevestigde en winstgevende bedrijven is circa 100 jaar oud. De term is ontstaan in de VS en is ontleend aan het poker, waar de blauwe fiches de hoogste waarde hebben.

Concurrentievoordeel

De meeste van de beursgenoteerde bedrijven die als Blue Chip worden aangemerkt hebben vaak een flink concurrentievoordeel. Neem bijvoorbeeld bedrijven als Microsoft, McDonald’s, Disney, Microsoft, vliegtuigbouwer Boeing en Starbucks. Natuurlijk kunnen deze bedrijven worden uitgedaagd door concurrenten. Maar alleen al het noemen van deze bedrijven maakt duidelijk dat het grote, machtige bedrijven zijn, die zich niet snel de kaas van het brood laten eten. Voor concurrenten is het heel moeilijk om marktaandeel af te snoepen van dergelijke bedrijven.

Stabiel

Doorgaans is de waarde- c.q. koersontwikkeling op de beurs van Blue Chip-aandelen gestaag en stabiel. Blue Chip-bedrijven gaan zelden failliet. Hoewel het natuurlijk wel kan gebeuren dat door technologische omwentelingen een bedrijf en zelfs bedrijfssector obsoleet wordt. Dit gebeurde bijvoorbeeld met Blue Chip Eastman Kodak, dat decennia lang veel geld verdiende in de fotografie-business, tot fotografie digitaal werd. Maar nogmaals, dit is zeldzaam.

Invloed institutionele beleggers

Grote institutionele beleggers beleggen doorgaans een groot deel van hun fondsvermogen in Blue Chip-aandelen en ze kopen graag bij wanneer de koersen van deze aandelen dalen. Dit vermindert de volatiliteit ofwel beweeglijkheid van de koersontwikkeling van deze aandelen en verhoogt hun waardevastheid en liquiditeit.

Onafhankelijk vermogensbeheer

Aantrekkelijk dividendrendement

Daarnaast bieden veel Blue Chip-aandelen een aantrekkelijk dividend. Daarin verschillen deze bedrijven dus van beursgenoteerde ondernemingen die nog in de groeifase zijn en al het verdiende geld herinvesteren voor verdere groei. Een mooi voorbeeld om - in het licht van dividenduitkeringen - de transformatie van groei-aandeel naar Blue Chip te illustreren is de tech-gigant Microsoft.

Microsoft

Microsoft ging in 1986 naar de beurs, maar betaalde pas in 2003 het eerste dividend aan de aandeelhouders. Tot die tijd was alles gericht op herinvestering van de inkomsten en groei. Inmiddels behoort ook Microsoft, in 1975 letterlijk in een garage in Albequerque in New Mexico gestart, tot de gevestigde bedrijven en is het een stabiele Blue Chip.

Nadeel van beleggen in 'Blue Chips'

Het grootste nadeel van Blue Chips is dat ze - juist door hun omvang - niet zo snel groeien als kleinere, snelgroeiende bedrijven. Er zijn dus altijd op de beurs bedrijven te vinden die sneller groeien en daarmee ook meer koerswinst-potentieel hebben. Maar dat hogere koerswinst-potentieel gaat ook hand in hand met meer risico.

Investeren in Blue Chip aandelen

Doorgaans worden Blue Chips voor de lange termijn gekocht. Dat is ook wat bijvoorbeeld Warren Buffet, de beroemdste investeerder ter wereld, doet. De voordelen voor beleggers die Blue Chips voor de lange termijn aanhouden zijn evident; juiste omdat ze zo’n sterke marktpositie hebben, zullen de winsten en dividenden redelijk voorspelbaar zijn. Dat betekent dat u als belegger doorgaans gevrijwaard bent van onaangename verrassingen. Het nadeel, zoals hierboven als aangestipt, is dat er meestal geen spectaculaire koersontwikkelingen te verwachten zijn, omlaag noch omhoog.

Overzicht Blue Chip aandelen

Er is niet echt een ‘vaste lijst’ van Blue Chips-aandelen. Doorgaans vinden we Blue Chips in belangrijke aandelen-indexen, zoals de Amerikaanse Dow Jones Index. Er zijn op de beurs tevens trackers ofwel ETF’s te vinden waarmee een belegger in één keer een positie in een mandje van Blue Chip-aandelen kan verwerven.

Velthuyse • Mulder © 2024